Den digitala lagringens historia som utgångspunkt för den digitala utvecklingen i samhället.

Varför har Microsoft Words en diskett (3.5″ floppy disk) som symbol för att spara sitt dokument? Jag kom att tänka på det här om dagen när jag påminde mina elever om att klicka på disketten och spara sina arbeten. En elev undrade vad en diskett var? En bra fråga och en bra utgångspunkt för att samtala om den digitala utvecklingen i samhället tänkte jag. 15 minuter senare kom jag på mig själv med att sitta och läsa in mig på fakta om den digitala lagringens historia. Från floppy disken till  digitala lagringstjänster… och det är riktigt intressant!

I kursplanen för teknik (LGR11) kan man bl.a. läsa att eleven ska ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att ”analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid”. Även i kunskapskraven för åk. 6 står det att eleven ska kunna föra resonemang kring hur några föremål eller tekniska system i samhället har förändrats över tid.

Disketten (alltså den som figurerar som symbol för att spara i Word) var under hela 80- och 90-talet det vanligaste sättet för extern digital lagring. År 2011 meddelade dock Sony att de som sista kvarvarande tillverkare tänkte upphöra med tillverkningen eftersom det inte längre fanns någon efterfrågan. Däremellan har utvecklingen gått i ett rasande tempo, CD-r, CD-rw och DVD är några förkortningar som har spelar en avgörande roll i den digitala lagringens historia.

I slutet av 90-talet dök dock USB-minnet upp som en överlägsen (och dyr) konkurrent till disketten. Lagringsutrymmet var mycket större och i takt med att priset sjönk så tog den tillsammans med CD-skivan helt över marknaden för digital lagring. Jag kommer ihåg vilken revolution jag tyckte att det var. På vår skola hade vi tidigt ett par bärbara datorer som eleverna kunde använda för att skriva texter på och jag kommer även ihåg att jag ofta sprang runt med mitt USB-minne och sparade elevernas arbeten… och även om vi numera har en klassuppsättning bärbara datorer och trådlös nätverksuppkoppling, så var det bara för något år sedan som jag övergav det ständiga springandet med mitt USB-minne till fördel för de nätbaserade lagringstjänsterna.

Numera använder jag mig uteslutande av digitala lagringstjänster på nätet eller moln som det också kallas. Min favorit är DropBox, men jag har även provat SkyDrive, Google drive och Icloud. DropBox finns numera installerat på alla våra bärbara elevdatorer och alla elever i min klass har en egen mapp (digital portfolio) där de sparar sina arbeten snabbt och enkelt.

Nästa steg i min egen utveckling kring detta blir att prova på att dela elevernas mappar med föräldrarna så att elevernas arbeten även finns tillgängliga hemma, men det får vänta till höstterminen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s