Digital pedagogisk planering

Efter en ganska tung hösttermin, med bl.a. betygssättning i åk 6 för första gången, skolverkets webbkurs i bedömning och betygssättning samt en kompetensutvecklingsserie i språkutvecklande arbetssätt, har jag nu äntligen landat i jullovslugnet och njuter av ledigheten. Det är ju dessutom fortfarande några dagar kvar innan det är dags att möta upp eleverna i skolan igen… när lugnet kommer så börjar jag dock rent reflexmässigt att tänka på skolan och börjar då även att planera vårterminens arbeten lite smått.

Jag har tänkt en del på det här med pedagogiska planeringar. Dels är det ju rätt tidskrävande att bara sätta sig ner och författa dessa dokument, speciellt under en i övrigt hektiskt arbetsvecka.  Men de känns dessutom ibland helt meningslösa eftersom dessa dokumentet sällan används i rätt syfte, d.v.s. att göra eleverna medvetna om bl.a. vad det är för mål och bedömningskriterier som gäller för ett speciellt arbetsområde. Med fina akademiska ord, som eleverna knappt känner igen, hänger de på väggar i de flesta klassrum runt om i landet. En del är kanske färgglada och är smyckade med bilder, men i de flesta fall handlar det nog om vanliga vita A4-papper med en massiv textmassa som bara skriker ”BORING!” Om vi vill att eleverna ska ta del av våra pedagogiska planeringar, är det därför viktigt att konkretisera allt vi skriver och formulerar oss på ett sätt som eleverna förstår och kan relatera till. Men det är också viktigt att vi presenterar vår planering i ett format som tilltalar eleverna och skapar ett intresse för den.

Under detta jullov har jag bl.a. låtit mig inspireras av flera duktiga pedagoger när det gäller att delge eleverna sin planering på lite mer kreativa sätt. Det finns många duktiga lärare där ute som har hittat sin egen stil. En av dessa, som  jag har blivit mycket inspirerad av, är Malin Larsson som bl.a. driver bloggarna Vi ses i skolan och Flippat klassrum. Malin är svensklärare och gör helt fantastiska pedagogiska planeringar i videoformat. Hon gör sina filmer direkt i sin iPad med ett program som heter Puppet Pals och lägger sedan på ljud i iMovie. Kolla bara in det här mästerverket till pedagogisk planering!

Jag blev så inspirerad av Malins videoklipp, att jag faktiskt provade på att göra en digital pedagogisk planering själv för ett kommande arbetsområde om människokroppen. Jag har gjort den på moovly.com och sedan lagt på ljudet i iMovie. Den tog lite tid att göra, men det var mycket roligare än att skriva en traditionell PP och jag tror faktiskt att eleverna kommer att gilla den här mer än de som de tidigare har fått.

Annonser

4 thoughts on “Digital pedagogisk planering

 1. Roligt att ta del av!
  Ser en stor finess med att man också som förälder kan ta del av filmen för hemmacoachning 🙂

 2. Tack för alla dina inspirerande idéer hur man kan göra presentationer. Var inne på Moovly, började lite smått en presentation i mitt ämne. Kan du bara tipsa mig om hur jag ska spara den så mina distanselever kan öppna den? Tänkte kanske bara lägga in den som en länk i ett vanligt mail – om det är enklare? De sitter hemma har säkert olika dataprogram. Du skriver också om ditt val att lägga in ditt tal på annat sätt – visst går det på Moovly också, eller är ditt sätt bättre? Hejdå!

  • Tack för kommentaren 🙂 Jag sparar alltid mina filmer i min YouTube-kanal. Har du inte en så rekommenderar jag att du skaffa en direkt, det är gratis. Att överföra filmerna direkt från Moovly till YouTube är superenkelt och finns som ett färdigt alternativ när du vill publicera din film.

   Eftersom jag spelar in ljudet i iMovie på min iPad så gör jag dock på ett lite krångligare sätt.

   Först sparar jag ner filmen till hårddisken på min dator och lägger över den i DropBox. Sen hämtar jag upp filmen till iPaden från DropBox och öppnar den i iMovie.

   I iMovie klipper jag bort Moovly-reklamen i slutet av filmklippet och lägger på det ljud och tal jag vill ha (det är mycket smidigare och blir mycket bättre i iMovie än i Moovly).

   När klippet är färdigt laddar jag upp det till min kanal på YouTube och därifrån kan jag sedan dela det på många olika sätt. Allt från att dela på sociala medier till att bädda in videoklipp i bloggar.

   Hoppas att det var till någon hjälp!

   Lycka till!

   /Magister Karlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s