Varför inte prova något nytt…

Känner ni, precis som jag, att man Ibland fastnar i samma gamla hjulspår och att man i sin stressiga skolvardag bara kör på rent slentrianmässigt utan att stanna upp och fundera över läget? De där invanda och pålitliga hjulspåren kan visserligen framkalla en känsla av trygghet, men de genererar knappast någon större utveckling. ”Om det fungerar finns det ingen anledning att byta ut det”, skulle nog många säga. Tänk om det finns något som fungerar ännu bättre runt hörnet, skulle jag säga…. och om det inte blir bättre så är det ju inte svårare än att man byter tillbaka igen och kör vidare i sina gamla hjulspår.

En del hjulspår är dock så djupa att det kan kännas som en omöjlighet att ta sig ur dem och bryta mönstret. För mig är Googles sökmotor en sådant hjulspår (ganska obetydligt kan tyckas, men ändå…). Det var så många år sedan som jag sökte information på nätet med hjälp av någon annan sökmotor, så jag har helt enkelt glömt bort att det faktiskt finns alternativ. Kommer ni ihåg Lycos och Yahoo? Finns de ens kvar?

När det gäller Googles sökmotor faller jag lite på mitt eget grepp eftersom jag under många år har resonerat precis som jag själv anser att man inte bör resonera. Nämligen att det fungerar och att det då inte finns någon anledning att bryta vanan. Tills idag, när jag gjorde slag i saken och gav mig ut på nätet för att utforska alternativen. Även om jag faktiskt inte trodde att jag skulle finna något som kunde mäta sig med min gamla trygga vapendragare, så tänkte jag att jag iallafall skulle få bra koll på läget.

I mitt sökande upptäckte jag att både Lycos och Yahoo faktiskt finns kvar som sökmotorer och att den senare faktiskt inte ligger så långt efter Google och genererar i princip samma antar sökträffar. Det mest spännande var dock att jag efter ett tag surfade rakt in i Squify.com. En helt ny 3D-sökmotor som tilltalade min lite nördiga sida. Jag har inte tidigare vetat om det, men jag har nog saknat överblicken av hur sidorna i en Google-sökning ser ut. Tyvärr finns än så länge bara webb och videosökning på Squify, så Google kommer även fortsättningsvis att fungera som min trogna vapendragare. Men nu vet jag iallafall att det är så. Nästa gång kanske jag hittar något som är bättre.

Nu kanske ni tycker att det här bara var ett larvigt och oväsentligt inlägg som handlade om jakten på den perfekta sökmotorn, men då har ni nog inte förstått inläggets egentliga syfte… andemeningen sammanfattas bäst med ett citat från James Nottingham:

 ”Var inte nöjd bara för att det fungerar. Det kanske finns något annat som fungerar ännu bättre!”

Våga prova något nytt, även om det bara innebär att ni just provar för att sedan gå tillbaka till det gamla. Att skaffa sig koll på läget och hela tiden söka efter det bästa är både tillfredsställande och utvecklande.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s