Nu är det bara 20 dagar kvar till valet 2014…

… och det är hög tid att börja fundera över vem som ska få just din röst. Riksdagspartierna är väldigt splittrade när det gäller skolfrågor inför det stundande valet och skolan är en otroligt het potatis i partidebatterna. För skolans framtid är detta kanske det viktigaste riksdagsvalet någonsin. Jag kommer i detta blogginlägg att redovisa de olika riksdagspartiernas ställningstaganden i de skolfrågor som jag tycker är viktiga för skolans framtid. Av en mängd olika anledningar kommer jag dock inte att redogöra för Sverigedemokraternas idéer och åsikter i detta sammanhang. Man får tycka vad man vill om det. Men det är min blogg, så det är jag som bestämmer här 🙂

En av de skolfrågor som jag tror kommer påverka den svenska skolans framtid mest, och som kommer att vara avgörande i arbetet med att återupprätta den likvärdighet som en gång var den svenska skolans signum, handlar om ansvaret för skolan. Ska skolan återförstatligas eller ska det huvudsakliga ansvaret även fortsättningsvis vila på kommunerna.

Så här tycker partierna:

ÅTERFÖRSTATLIGA SKOLAN
JA: FP och V
NJA: KD (önskar ökad statlig styrning över resurser, annars kommunalt ansvar)
NEJ: MP, S, M och C

Även det fria skolvalet och marknadsanpassningen av skolan genom fri etableringsrätt och vinstuttag är två bovar i dramat om den likvärdiga skolan.

Så här tycker partierna:

SKOLORS VINST MÅSTE ÅTERINVESTERAS I VERKSAMHETEN
JA: MP, V och S
NEJ: KD, FP, M och C

AVSKAFFA DET FRIA SKOLVALET
JA: 
V
NEJ: 
MP, S, KD, FP, M och C

Ytterligare två skolfrågor som jag tycker är intressanta är frågorna om betyg i tidiga åldrar och möjligheten att göra RUT-avdrag för läxhjälp. När det gäller tidigare betyg i skolan så finns det, så vitt jag vet, inga studier som visar att det främjar kunskapsutvecklingen. Dessutom bör betygen i årskurs 6 först utvärderas innan man ens börjar prata om tidigare betyg. När det gäller läx-RUT så anser jag, helt enkelt, att de pengar som staten satsar på skattesubventioner istället oavkortat borde investeras direkt i skolorna.

Så här tycker partierna:

INFÖRA TIDIGARE BETYG:
JA: FP och M,
NEJ: V, S, MP, KD och C

AVSKAFFA LÄX-RUT:
JA: V, S och MP
NEJ: KD, FP, C och M

Söndagen den 14 september kommer iallafall jag gå till vallokalen och lägga min röst på det parti som bäst motsvarar mina önskemål om hur den svenska skolan bör utvecklas.

JAG HAR REDAN BESTÄMT MIG! HAR DU?

Ha det fint!

/Magistern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s