Storybird vs Storyjumper

Om man vill arbeta med berättelseskrivande, eller storytelling som det heter på engelska, med sin elever finns det en uppsjö av digitala verktyg att tillgå för detta ändamål. Många av dessa tjänster använder man direkt på webben och de flesta erbjuder dessutom gratiskonton. Jag har länge rankat Storybird som den ohotade ettan i dessa sammanhang och har egentligen inte sett någon anledning till att se mig om efter alternativ. (I min digitala adventskalender finns under lucka 5 en kort instruktionsfilm som visar hur man kommer igång.) För ett tag sedan fick jag dock nys om ytterligare ett webbaserat storytellingverktyg som heter Storyjumper, som enligt säkra källor tydligen skulle vara snäppet bättre än Storybird. Jag har nu provat Storyjumper och kommer i detta blogginlägg att göra en enkel jämförelse mellan dessa två digitala resurser och, enligt min subjektiva mening, utse en vinnare.

Jag kommer att jämföra följande tre punkter:

 1. Användarvänlighet
 2. Bilder och text
 3. Gratiskonto

Användarvänlighet

Att registrera lärarkonton är superenkelt på båda webbplatserna och båda programmen är fantastiskt enkla att använda. I storybird väljer eleverna färdiga bakgrundsbilder från ett bildtema som de sedan skriver text till, vilket är superenkelt och även passar yngre elever. I Storyjumper sätter däremot eleverna ihop sina egna illustrationer med hjälp av bilder som de hämtar från bildbiblioteket. Detta är en aning svårare än bildhanteringen i Storybird, men det blir å andra sidan mycket roligare och mer personligt.

Bilder

När det gäller bildkvalitet så är Storybird en solklar vinnare. Bilderna är otroligt snygga och håller rakt igenom en hög kvalitet. Samtidigt är det dock lite tråkigt att eleverna inte kan sätta sin egen prägel på bilderna. Man väljer nämligen ett tema, där alla bilder är illustrerade av samma konstnär, och sedan får man hålla sig till de bilder som ingår i temat även om de inte funkar ihop med det man har tänkt att skriva om. I Storyjumper håller inte bilderna i bildbiblioteket samma kvalitet och det finns inte lika många bilder att välja på, men eleverna har å andra sidan större friheter att skapa egna unika bilder till sin bok. En stor fördel med Storyjumper är också att eleverna kan använda sina egna fotografier i sina böcker, vilket gör att de faktiskt även kan infoga sina egna teckningar genom att fotografera dem.

När det gäller text finns det inte så många olika alternativ att välja på i Storybird. Texten kan placeras till höger, vänster, över eller under en bild. I Storyjumper väljer eleven själv var texten ska vara och kan även välja olika ramar eller pratbubblor att rama in sin text med.

Gratiskonto

Både Storybird och Storyjumper är gratis att använda och tillhandahåller smidiga lärarkonton där man kan ha koll på sina elevers arbeten. I Storybird finns dock en begränsning på 75 elever per lärarkonto i gratisversionen, medan Storyjumper tillåter obegränsat antal elever. Detta är, enligt mig, den största anledningen till att välja Storyjumper istället för Storybird.

Efter att ha provat Storyjumper ser jag många fler fördelar jämfört med Storybird och kommer i fortsättningen att använda det verktyget mycket mer. Möjligheten att ha alla elever samlade under ett lärarkonto och möjligheten att använda egna fotografier avgör saken.

Vinnare: Storyjumper

Över och ut!

/Magistern

 

2 tankar på “Storybird vs Storyjumper

 1. Jättebra inlägg! Jag har använt Storybird mycket med framför allt åk 1 och 2, då det är lättanvänt och främjar själva skrivandet. En annan jämförelse som också skulle vara intressant är möjligheten att dela Storybird-Storyjumper. Delnings- samt inbäddningsmöjlighter? För att kunna publicera elevernas berättelser och synliggöra deras arbete.

  • Hej Katharina!

   Kul att du gillade inlägget 🙂 Det går att dela Storyjumper på Facebook, Pinterest och Twitter direkt från kontot, dessutom finns inbäddningsmöjligheter om man vill ha dem i sin blogg.

   /Stefan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s