… och vem f-n är Andreas Schleicher?

Du har kanske hört namnet i media både en och två gånger när det har pratats om svenska 15-åringars resultat på PISA-testen eller läst det i någon tidskrift där den svenska skolans sjunkande resultat har granskats under lupp. I media har han bl.a. kallats för hela världens skolmagister och han har ansetts vara en av världens mäktigaste personer inom utbildning. Andreas Schleicher är nämligen chef för PISA, Programme for International Student Assessment.

Det var ett tag sedan man hörde namnet i media, men nu är han tillbaka i rampljuset igen denna Andreas Schleicher och anledningen till det är att ett nytt PISA-test under den senaste månaden har genomförts i ett 70-tal länder runt om i världen. I Sverige deltog 6600 elever från 230 grund- och gymnasieskolor och skrev prov i matematik, naturvetenskap och läsförståelse. För första gången genomfördes dessutom hela provet digitalt och i december 2016 (!!!) presenteras resultaten i en rapport. Vilken cliffhanger!

Hur som helst så granskar nu Vetenskapsradion på P1 PISA-testet i sin nya reportageserie Pisadoktrinen. I första avsnittet, Pisa – det globala utbildningsministeriet, som sändes i tisdags intervjuas bl.a. Andreas Schleicher och kritiker som bl.a. Ulf P Lundgren. I andra avsnittet, Konsulterna som styr skolpolitiken, som sändes idag, granskas bl.a McKinsey-rapporterna… mycket intressant lyssning!

Har du missat detta så rekommenderar jag verkligen en genomlyssning av det som finns på Pisadoktrinens hemsida. Varje avsnitt är ca 20 minuter. Perfekt sysselsättning under påsklovet 🙂

Över och ut!

/Magistern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s